Tools

Beste 6+ Online Video Platformen 2022 (NL & EN)

Ontdek wat het beste online video platform is en hoe je direct geld kan verdienen met jouw video content!

Nadine Atmo

logo-audienceplayer-200x200

Audience Player

AudiencePlayer is het beste video platform voor de Nederlandse markt: een compleet OTT platform om je eigen video’s te streamen en te verkopen, incl. betaalsysteem met iDEAL koppeling en goed Nederlands support team om jou te helpen.

logo-huddle-200x200

Huddle

Met Huddle zet je je eigen e-learning platform op, inclusief een community voor jouw leden. Dit Nederlandse online video platform is erg geschikt als je online cursussen & trainingen op abonnementsbasis wilt verkopen aan jouw klanten.

logo-thinkific-200x200

Thinkific

Creëer een professioneel e-learning website met Thinkific incl. landingspagina’s & community. Ze bieden veel (gratis) online tips en Thinkific trainingen aan om te groeien met jouw online cursus business.

logo-uscreen-200x200

Uscreen

Uscreen is een uitgebreid internationaal online video platform, waarmee je je eigen branded membership website opzet. Deel en verkoop video on demand, livestreaming video’s en bouw een community op.

logo-wistia-200x200

Wistia

Gebruik Wistia voor premium hosting en marketing van jouw video’s & podcasts. Deel eenvoudig video en audio content op je eigen website, in e-mail of op social media. Met hun tools creëer je meer zichtbaarheid, leads en inschrijvers voor jouw business.

Video content en video marketing is populairder dan ooit!

Hierdoor groeit de vraag naar online video (streaming) platformen ook. Maar hoe kies je het beste platform uit voor jouw video content strategie?

Met andere woorden, waar kan jij het beste je online video’s hosten, beheren en delen met jouw doelgroep?

In dit blogartikel geven we je de 6+ beste online video platformen. We bespreken de belangrijkste functionaliteiten, gebruikerservaring, verdienmodellen, OTT opties en prijzen. Zodat jij de keuze kan maken voor een online video platform dat bij jou en jouw (business) doelen past!

Ga direct naar..

De Populariteit van Video's

Dagelijks zitten er miljoenen mensen over de hele wereld video’s te bekijken en te delen met elkaar. Vaak worden deze video’s gestreamd vanaf een online video platform.

We kennen natuurlijk Netflix, Videoland en YouTube voor onze dagelijkse portie entertainment🤓🍿

Maar ook kunnen online video platformen worden ingezet door ondernemers, bedrijven en content creators voor verschillende business doeleinden:

 • Coaches, trainers en andere professionals verdienen geld met hun online video cursussen, programma’s & (live) webinars

 • Bedrijven delen onboard trainingen, marketing & sales training video’s met hun eigen werknemers in een besloten, veilige online omgeving

 • Professionele Youtubers, Tiktokkers en andere content creators streamen video’s en bouwen aan een loyale community aan fans op op hun eigen (advertentievrije) videostreaming platform

 • Programmamakers & filmhuizen verkopen en verhuren documentaires, films en series op hun eigen branded OTT platform, à la Netflix

 • Diverse ondernemers en entertainers houden live evenementen, zoals live shopping, live game streaming, live webinars, en workout trainingen

Of het dus nou om entertainment, online educatie, interne communicatie of marketing doelen gaat, steeds meer ondernemers en bedrijven zetten volop video’s in voor hun bedrijf!

Video Statistieken & Trends

Als je alleen al kijkt naar de statistieken en trends die laten zien hoe populair video’s tegenwoordig zijn, dan wil je als ondernemer gelijk met video aan de slag!

 • Elke dag wordt er wereldwijd meer dan 1 miljard uur aan video content gekeken op Youtube

 • 80% van de kijkers heeft een voorkeur voor het bekijken van livestream video’s boven het lezen van een blogartikel

 • De verwachting is dat de wereldwijde videostreaming industrie zal groeien van 473 miljard dollar in 2022 naar 1690 miljard dollar in 2029

 • Nederland staat op de 4e plek van alle landen in Europa waarvan de inwoners een online cursus volgt of online lesmateriaal gebruikt

 • 88% van de ondervraagde mensen geeft aan dat ze eerder een product of service zouden kopen na het zien van een branded video
 • 86% van de bedrijven gebruikt video als marketingtool

In dit blogartikel bespreken we een aantal van de populairste online video platformen. Deze zijn erg geschikt zijn voor ondernemers, bedrijven en andere content creators. We bespreken de belangrijkste functionaliteiten, de gebruiksvriendelijkheid, en de prijzen van de platformen.

Zo kan jij een juiste keuze maken voor een professioneel en betrouwbaar video platform met de beste kwaliteit streaming voor jouw doelgroep.

Maar voordat we de verschillende software op een rijtje zetten, gaan we eerst in op wat een online video platform nou precies is, en waar je op moet letten als je zelf een video platform kiest.

Het doel is om jou te helpen een succesvolle video business op te zetten met de juiste software!

Wat is een Online Video Platform?

Een Online Video Platform (OVP) is software waarmee jij jouw eigen opgenomen video’s op één plek kunt hosten, beheren, analyseren, en delen met jouw doelgroep.

Jouw klanten kunnen jouw video’s via het platform kopen of huren (op abonnementsbasis of per stuk). Of je kan ze gratis toegang geven. Met hun persoonlijke inlog kunnen ze jouw video’s bekijken en (live)streamen naar meerdere (mobiele) apparaten.

Een OVP is ideaal voor als je zelf geen kennis hebt van de techniek, maar wel een professioneel videostreaming website wilt opzetten. Het platform is al kant en klaar voor jou gebouwd. Het enige wat jij hoeft te doen is video content creëren en deze uploaden.

Een OVP is een alles-in-één systeem.

Het bestaat uit een video CMS (Content Management Systeem) waarin je jouw video’s in uploadt en organiseert, en een videospeler waarmee kijkers jouw video’s kunnen bekijken. Daarnaast heeft het vaak handige tools om een eigen geautomatiseerde marketing- en salesfunnel met video’s op te zetten.

Afhankelijk van welke OVP je kiest bieden ze features aan zoals: marketing en automatisering tools, een livestreaming functie, en ingebouwde verdienmodellen zodat je geld kan verdienen met je video content!

OTT

Sommige video platformen zijn een complete OTT videostreaming dienst.

OTT staat voor ‘Over The Top’, wat betekent dat klanten de video content streamen via het Internet, in plaats van de meer traditionele manieren zoals kabel of satelliet. Jouw video’s worden direct geleverd aan jouw doelgroep.

Bekende OTT voorbeelden zijn: Netflix, Amazon Prime, Videoland en HBO Max. Videostreaming diensten die niet meer weg te denken zijn in deze huidige tijd.

Ze geven gebruikers een geweldige kijkerservaring, met hoge kwaliteit content die ze op meerdere apparaten kunnen bekijken.

En ook jij kan je eigen branded OTT platform opzetten, in je eigen brandkleuren, huisstijl en logo!

online video platform uscreen
Creëer je eigen video streaming site zoals Netflix

Bron: Uscreen

Waar moet je op letten als je een Online Video Platform kiest?

Ok, je bent overtuigd dat het hebben van een professioneel OVP wel iets voor jou kan zijn!

Maar hoe kies je een online video platform?
Let bij het selecteren van een goede OVP op de volgende features:

Beveiligde video content

OVP’s bieden vaak geavanceerde beveiliging en privacy opties aan, zoals betrouwbare hosting, adaptive streaming, SSL certificaat, geo-restrictie, DRM, wachtwoord beveiliging en opties om jouw video content besloten of openbaar te publiceren.

Topkwaliteit videostreaming

Als je een professioneel videostreaming dienst op wilt zetten wil je jouw klanten de beste kijkervaring geven. Goede OVP software levert een stabiele en snelle verbinding, wereldwijde dekking, hoge (live) streaming kwaliteit in HD of 4K, en 24/7 monitoring. Nooit meer laadproblemen!

Branding & customization

Eén van de grootste voordelen van een betaald, premium OVP is dat je het platform helemaal kan aanpassen naar jouw brand en bedrijf. Het is vaak een white label platform waarbij je de video’s, videospeler en website in jouw huisstijl en kleuren kan weergeven.

Sommige OVP’s bieden ook interactieve video’s aan. Je kan dan bv. linkjes, call-to-actions, en end cards toevoegen aan jouw video’s. Ook toegang tot de OVP’s API geeft jou de mogelijkheid om apps en software van derden te integreren met het platform. Op deze manier heb je meer controle over je eigen videostreaming dienst en kan je het helemaal op (laten) zetten naar jouw wensen en doelen!

Gebruiksvriendelijkheid CMS

Bekijk of jij goed kan werken in de OVP beheeromgeving. Is het dashboard intuïtief genoeg? Kan je jouw video’s makkelijk (in mappen) organiseren en opzoeken in het systeem? Kan je video’s eenvoudig online delen, bijvoorbeeld op je website embedden of met één klik delen op social media? Is er een optie om verschillende rollen en rechten voor verschillende gebruikers/werknemers aan te maken?

Verdienmodellen

Wil jij geld verdienen met jouw video content? Bekijk dan of de OVP (voldoende) verdienmodellen aanbiedt voor jouw business. De meest populaire zijn:

 • SVOD (Subscription Video on Demand) – Gebruikers nemen een abonnement op jouw service. Zij betalen maandelijks een bedrag om toegang te krijgen tot jouw video’s. Dit verdienmodel is erg geschikt voor video on demand en livestreaming.
 • TVOD (Transaction Video on Demand) –  Gebruikers betalen een eenmalig bedrag per video of bundel (serie van video’s).
 • AVOD (Advertising Video on Demand) – Gebruikers krijgen een advertentie te zien tijdens het bekijken van een video, de advertentie inkomsten zijn voor jou. Geschikt voor als je veel video views hebt.

Let op: Buitenlandse OVP software bieden niet altijd Nederlandse betaalmethoden zoals iDEAL of achteraf betalen aan als betaalmiddel voor jouw (Nederlandse) klanten.

Wil je wel gebruik maken van die OVP en jouw klanten kunnen laten afrekenen met bijvoorbeeld iDEAL?

Dan zijn er vaak koppelingen mogelijk met afrekenpagina software die wel de betaalmethoden ondersteunen die jouw klanten verwachten.

Livestreaming

Wil jij kunnen livestreamen? De livestreaming business is een populaire en groeiende business waar veel ondernemers en bedrijven hun geld mee verdienen. Denk aan live webinars, product en cursus lanceringen, virtuele evenementen en bijeenkomsten, live shopping, live gaming etc. Niet alle OVP’s bieden livestreaming aan, dus check of ze dit als feature aanbieden als je dit wilt kunnen.

Video Analytics

Als ondernemer en business wil je het beste uit jouw video content halen. De beste OVP’s geven uitgebreide statistieken en gedetailleerde rapportages. Bekijk het aantal views, waar in de video mensen afhaken, welk deel van de video ze opnieuw bekijken, conversies, abonnementen, etc. Goede (real time) analytics zijn een must voor succesvolle video campagnes.

OTT functionaliteiten

Wil je dat jouw kijkers jouw video’s kunnen bekijken net als op Netflix of Videoland?
Bekijk dan of de OVP dé features heeft om jouw klanten een goede OTT video platform ervaring te geven:

 • website builder & templates
 • streamen naar meerdere apparaten, zoals mobiel, desktop, Chromecast, Apple TV, etc.
 • mobiele (branded) app
 • OTT ondersteuning van het team

Prijs & schaalbaarheid

Bekijk de verschillende plannen en prijzen die de OVP aanbiedt. Zit er een plan bij met de features die op dit moment bij jouw video strategie en doelen past? Hebben ze voldoende mogelijkheden om op te schalen, mocht je groeien met jouw video business?

Bij de meeste OVP’s neem je een abonnement af, waar je maandelijks of jaarlijks voor betaalt (jaarlijks is vaak goedkoper). Hoe hoger het abonnement, hoe meer bandbreedte, gebruikers, of features je krijgt. En hoe meer je dus ook betaald per maand.

Vaak bieden ze ook een gratis proefperiode of demo aan, zodat je het systeem eerst kan uitproberen of bekijken.

Wat zijn de beste Online Video Platformen?

Hieronder hebben we de top 6 online video platformen voor je op een rijtje gezet.

We bespreken ze aan de hand van hun belangrijke features/functionaliteiten, hun verdienmodellen, OTT functionaliteiten, de support, en prijzen.

Disclaimer: De prijzen die we noemen zijn op jaarbasis. De prijzen en features kunnen in de loop van de tijd veranderd zijn. Bekijk hun prijzenpagina voor de actuele prijzen en features.

Het Beste Complete OTT Video Platform om Direct Geld te Verdienen met Video’s

AudiencePlayer is één van de weinige Nederlandse OVP’s waarbij je jouw eigen professionele & customizable OTT videostreaming dienst kan opzetten.

Bij gebrek aan een goed en betaalbaar online video platform besloten de oprichters om in 2018 AudiencePlayer te lanceren. Met meer dan 10 jaar technische ervaring in de mediawereld & met video platformen, heeft het team met AudiencePlayer een compleet alles-in-één systeem ontworpen.

Als je jouw klanten een video platform wilt aanbieden zoals Netflix of MasterClass dan kan je dat binnen no time realiseren met AudiencePlayer!

AudiencePlayer wilt jou al het technische werk wat komt kijken bij het opzetten van een OVP uit handen nemen. Het team van AudiencePlayer is dan ook continu bezig om de kwaliteit van het platform hoog te houden.

Ze hebben veel klanten in de film & entertainment, fitness & health, training & coaching, en yoga & mediatie industrie. In 2021 is al meer dan 1 miljoen uur video via hun platform bekeken. En per week worden er duizenden Euro’s omgezet door ondernemers die AudiencePlayer gebruiken.

Het video platform is erg geschikt voor de Nederlandse doelgroep, vanwege de ingebouwde koppeling met iDEAL en andere populaire software. Het is een betaalbaar en eenvoudig te gebruiken platform. En ook als je vragen hebt, staat het team van AudiencePlayer voor je klaar om jou zo goed mogelijk te helpen.

Gebruiksvriendelijkheid video platform

Het systeem heeft alles om jouw video content optimaal te beveiligen en met een hoge kwaliteit (4K) te streamen. Upload, beheer en deel jouw video’s vanuit één centrale beheeromgeving.

Je kan de video’s indelen in categorieën en subcategorieën, metadata toevoegen aan jouw video’s voor een betere vindbaarheid in Google, ondertiteling toevoegen en jouw platform in meerdere talen uitbrengen.

AudiencePlayer heeft ook een handige website builder. Zonder dat je kennis hoeft te hebben van programmeren of website’s bouwen kan je met behulp van hun templates en blokken de mooiste landingspagina’s maken. Je kan deze geheel aanpassen naar jouw brandkleuren en met je logo.

Ook als je al een bestaande WordPress website hebt, kan je eenvoudig de AudiencePlayer videospeler of video playlist hierin embedden met hun WordPress plugin.

In het dashboard kan je overzichtelijk de statistieken bekijken, zoals kijkgedrag, topvideo’s, abonnees etc. Maak van jouw video platform een geautomatiseerde e-mail funnel met de e-mail software integraties en e-mail templates.

Verdienmodellen

AudiencePlayer biedt de meest populaire verdienmodellen aan voor jouw video business.

Naast dat je je klanten gratis toegang kan bieden, kunnen ze jouw video content ook (per stuk of meerdere video’s) kopen, huren, een abonnement afnemen, en met credits betalen. Ook kan je adverteren binnen het platform. Je hebt dus veel mogelijkheden om geld te verdienen met jouw video’s.

Geef potentiële klanten en bedrijven kortingen of losse vouchers. Ideaal om jouw video content te promoten en een nieuwe doelgroep te bereiken. Bijvoorbeeld, een gratis proefperiode voor 1 maand, of 3 video’s voor de prijs van 2.

Het grote voordeel van AudiencePlayer is dat het perfect is voor de Nederlandse (maar ook buitenlandse) markt. Het platform is te koppelen met paymentproviders Mollie en Stripe. Klanten kunnen dan eenvoudig afrekenen met iDEAL, creditcard & Paypal op de ingebouwde betaalpagina. En ze kunnen via elk apparaat waar ze op zitten een betaling doen of een advertentie bekijken.

OTT

AudiencePlayer heeft alle functionaliteiten en opties om eenvoudig een professioneel OTT platform neer te zetten.

Ze bieden snelle betrouwbare hosting incl. back-ups, adaptive streaming en gratis SSL certificaat voor je website (https), wat nodig is voor een het aanbieden van een goede professionele en betrouwbare videostreaming service.

Jouw kijkers ervaren jouw video’s in een (besloten) branded video omgeving. Ze kunnen trailers bekijken, aanbevelingen krijgen zoals populaire of gerelateerde video’s, en op elk ander apparaat weer verder kijken vanaf waar ze zijn gebleven (nomadic feature).

Ook kan je met bouwblokken eenvoudig jouw video platform als branded mobiele app opzetten. Iets waar kijkers tegenwoordig niet meer zonder kunnen!

Kijkers kunnen dan jouw video content vanaf en naar verschillende apparaten probleemloos streamen. Bijvoorbeeld vanaf mobiel, desktop, of streamen vanaf mobiel naar tv (Chromecast, Apple Airpley, en smart tv apps). Incl. populaire features zoals: push notificaties, zoek pagina’s, in-app-betalingen, download-to-go, video overzicht pagina’s, templates etc.

Wil je livestreamen? Ook dat kan met AudiencePlayer. Zet eenvoudig je eigen live trainingen en evenementen op.

En wil je je video platform customizen en uitbouwen met andere apps en software? Dan kan daarvoor de API worden gebruikt die AudiencePlayer aanbiedt

Als je ergens niet uitkomt, dan helpt het team van AudiencePlayer jou. Naast online handleidingen krijg je ook goede Nederlandse (of Engelse) begeleiding. Ze denken met je mee en willen dat jij succesvol bent!

Als je een complete oplossing wilt om je eigen OTT videostreaming dienst op te zetten, zoals Netflix, Videoland of MasterClass, dan is AudiencePlayer een goede keuze.

online video player tv app AudiencePlayer
Stream jouw video content naar mobiel, dekstop & tv

Functionaliteiten van AudiencePlayer

 • Eenvoudige beheeromgeving
 • 4K videostreaming
 • DRM beveiliging
 • Wereldwijd streamen
 • Geo restrictie
 • Overzichtelijke statistieken in real time
 • Website builder met kant-en-klare templates
 • Meerdere populaire verdienmodellen
 • Live streaming
 • Ingebouwde betaalpagina
 • Betaalmogelijkheden iDEAL, creditcard & PayPal
 • Volautomatische e-mailing en koppeling met e-mail software
 • Video SEO
 • Ondertiteling & meerdere talen
 • WordPress plugin
 • White label platform
 • Mobiele app & smart tv apps
 • API integratie
 • Compleet OTT support
 • Binnen 1 dag online

Prijzen

AudiencePlayer start al met een betaalbaar plan. Onderstaande prijzen zijn op basis van een jaarlijkse betaling:

 • Starter: €100 p/m
 • Essential: €200 p/m
 • Premium: €400 p/m
 • Ultimate: €600 p/m

Download hier de prijzen van AudiencePlayer

Afhankelijk van hoeveel gelijktijdige kijkers, video data, en of je mobiele of smart tv app wilt, kies je jouw plan. Je hebt sowieso met elk plan een onbeperkt aantal kijkers.

Met het Starter plan heb je al een complete online videostreaming dienst en kan je direct geld verdienen met je video’s. Je kan makkelijk opschalen als je in de toekomst groeit met jouw platform. Je kan uitbreidingen doen voor jouw situatie, bv. naar mobiele apps en apps voor Smart TV’s. Alle plannen zijn inclusief online support en kennisbank.

Voor een betaalbaar bedrag creëer je een professioneel en flexibel videostreaming dienst voor jouw doelgroep.

Het Beste Online Video Platform voor een Ledenwebsite met Community Building

Met Huddle zet je je eigen e-learning platform op, inclusief een community voor jouw leden. Dit online video platform is erg geschikt voor verschillende ondernemers en branches die online cursussen, trainingen, webinars & workshops willen geven aan hun klanten. Ondernemers zoals coaches, docenten, trainers en andere professionals.

Huddle is een Nederlands bedrijf met een Nederlands support team. Ze hebben al meer dan 3000 klanten die zelf meer dan 2 miljoen leden in hun Huddle communities hebben.

Jouw klanten/leden kunnen overal jouw online videolessen volgen, waar en wanneer ze maar willen. En met de handige community feature creëer je een actieve community waar mensen vragen kunnen stellen en elkaar willen helpen.

Gebruiksvriendelijkheid video platform

Huddle is een gebruiksvriendelijk learning management systeem (LMS). Het is een beveiligde omgeving waarin je je online training video’s host en deelt met jouw leden.

Naast video’s, kan je ook audioprogramma’s, coachingtrajecten en PDF’s als lesmateriaal aanbieden. Je uploadt deze als modules of lessen in het dashboard.

Je kan de online leeromgeving customizen in jouw eigen brandkleuren en met jouw logo. Het systeem biedt ook gamification en learning tools aan om jouw leden te motiveren voor de lessen. Denk aan challenges, een leaderboard, quizzen, toetsen, certificaten en interactive features in de community.

Verder heeft het standaard integraties met favoriete CRM- en e-mail software.

Verdienmodellen

Huddle is zonder betaalsysteem. Je kan dus wel je lessen aanmaken en mensen toegang geven tot jouw lessen, maar niet je lessen verkopen.

Wil jij wel je cursussen verkopen en dat klanten direct online kunnen afrekenen? Dan kan je eenvoudig de Plug & Pay software aan Huddle koppelen. Je hebt dan een geoptimaliseerde betaalpagina, inclusief upsell, kassakoopjes, templates, koppeling met Mollie (voor afrekenen met o.a. iDEAL, Bancontact, creditcard), administratie functies (zoals koppeling met Moneybird), en affiliate systeem.

Zowel Huddle als Plug & Pay zijn van hetzelfde bedrijf, dus het team zou je bij deze koppeling kunnen helpen.

OTT

Met je eigen Huddle e-learning platform stream je eenvoudig educatieve video’s en deel je ander lesmateriaal. Het is een white label platform met geïntegreerde community.

Je kunt zelf kiezen of je Huddle openbaar is of dat je deze volledig of gedeeltelijk achter gesloten deuren houdt, bijvoorbeeld voor leden die betalen.

Het Huddle platform is een combinatie van een e-learning platform met social media platform, op je eigen domein. Creëer community boards voor meer engagement en een hogere retentie. En maak evenementen aan, zoals webinars, workshops en coaching calls, met de kalenderfunctie.

Zet je eigen Huddle app op voor jouw leden, zodat ze ook vanaf hun mobiel jouw lessen kunnen volgen, waar en wanneer ze willen

Functionaliteiten van Huddle

 • Educatieve video’s hosten & beheren
 • Privacy features
 • White label platform
 • Ledenbeheer
 • Content dripping
 • Video SEO
 • Video analytics
 • Gamification & learning tools
 • Integratie CRM-, e-mail en betaalsystemen
 • Community boards
 • Kalenderfunctie
 • Landingspagina’s en marketing funnels
 • Affiliate marketing
 • Huddle app
 • Online handleidingen

Prijzen

Bij Huddle hebben ze de volgende plannen, prijzen zijn op basis van een jaarlijkse betaling:

 • Lite: €19 p/m
 • Premium: €39 p/m
 • Ultimate: €97 p/m
online video player Huddle prijzen
Prijzen van Huddle

Elk plan heeft een verschillend aantal admin, gebruikers & community boards die je kan hebben. Vanaf €19 heb je al je eigen e-learning omgeving met community en Huddle app.

Wil je jouw video’s verkopen? Dan kan je Huddle eenvoudig koppelen met de betaalpagina software Plug & Pay. Hier betaal je een apart abonnement voor.

Het Beste Online Video Platform voor Professionals & Bedrijven die willen Groeien met hun Online Cursussen en Trainingen

Net als Huddle is Thinkific een online video platform wat zich vooral richt op het hosten, creëren en verkopen van je eigen professionele online videolessen en trainingen. Dit kunnen lessen of trainingen zijn aan jouw studenten, werknemers/team of (zakelijke) klanten.

Thinkific is één van de populairste LMS systemen wereldwijd en is actief in meer dan 35 landen. Ze helpen veel (bekende) experts, coaches, content creators die hun fulltime inkomsten krijgen van online cursussen en coaching. Van starters tot professionals, van ondernemers tot enterprises die hun bedrijf willen schalen.

Met meer dan 400 werknemers leveren ze 24/7 ondersteuning, zodat jij je eigen succesvolle en branded online leeromgeving kan opzetten. Ook vind je op hun website een uitgebreid helpcentrum, how to video’s en blogartikelen om een succesvol online cursus business te runnen.

Gebruiksvriendelijkheid video platform

Het dashboard van Thinkific is erg intuïtief en heeft een moderne look-and-feel.

Het is meer dan alleen video hosting en beheer. Het heeft alle tools om een educatief platform op te zetten. Je kan verschillende multimedia lessen uploaden, en deze aanmaken als lessen en modules.

In de beheeromgeving zit ook een drag-en-drop website builder incl, templates. Hiermee kan je professioneel uitziende webpagina’s maken, zoals een homepage, cursus pagina, over ons pagina of testimonial pagina. Je hoeft dus geen programmeur te zijn om een mooie cursus site te bouwen!

Eén de populairste features van Thinkific is de community feature: een beveiligde omgeving waar jouw klanten in kunnen discussiëren, kennis delen en elkaar kunnen motiveren. Verder is er een ingebouwde koppeling met Zoom voor livelessen. En daarnaast hebben ze integraties met meer dan 80 apps om jouw marketing- en salesfunnel te automatiseren. Denk bv. aan Google Analytics, Zoom, Shopify, Mailchimp, ActiveCampaign, Facebook Pixel, blogfunctie, chatbot en banners.

Verdienmodellen

Thinkific heeft zelf een ingebouwd betaalsysteem, waarbij je jouw cursussen los, per bundel (TVOD) of op abonnement basis (SVOD) kan verkopen.

Echter, momenteel heeft Thinkific nog geen directe koppeling met de (Nederlandse) betaalmethode iDEAL. Via het Thinkific betaalsysteem kunnen klanten alleen betalen met Paypal en creditcard (via Stripe).

Heb je Nederlandse klanten en wil je dat ze online met iDEAL kunnen afrekenen en automatisch toegang krijgen tot jouw videolessen?

Dan is het nodig om een betaalpagina software van een externe partij te gebruiken. Bijvoorbeeld WooCommerce, Shopify, of de Nederlandse betaalpagina software Plug & Pay.

OTT

Thinkific biedt snelle, betrouwbare en beveiligde technologie om jouw videocursus platform te laten groeien tot een succesvol bedrijf.

Je kan je hele cursus site en videospeler in de kleuren en look-and-feel van jouw merk aanpassen, met jouw logo.

Videolessen in jouw Thinkific leeromgeving kunnen eenvoudig door jouw studenten bekeken worden op desktop en mobiele apparaten. Ze kunnen video’s streamen, leermateriaal downloaden, quizzen en toetsen maken en samenwerken in het community gedeelte.

Je kan (gedeelten van) cursussen op openbaar of verborgen instellen. Creëer exclusieve content voor. jouw klanten, geef live lessen en evenementen, of persoonlijke coaching. Ook ideaal voor bedrijven om interne trainingen (zoals onboarding) in een beveiligde omgeving aan hun teams en werknemers te bieden.

Thinkific helpt jou waar maar kan. Ze geven vaak gratis webinars, bieden (gratis) online Thinkific trainingen aan, en geven veel tips in hun blog en online kennisbank. Ook hun support team staat altijd voor je klaar om jou via de mail of chat te helpen.

Functionaliteiten van Thinkific

 • Beveiligde leeromgeving
 • Aantrekkelijk dashboard
 • White label platform
 • Drag-and-drop website builder & templates
 • Multimedia & live lessen
 • Leerfuncties, certificaten, progress tracking
 • Content dripping
 • Community
 • Coupons & kortingen
 • Bulk inschrijven en e-mail
 • Thinkific App store met 80+ app integraties
 • Ingebouwde marketing functionaliteiten
 • API toegang
 • Uitgebreid support

Prijzen

Thinkific is één van de weinige online video cursus platformen dat ook een gratis plan aanbiedt. Hierbij kan je 1 cursus en 1 community aanmaken.

Alle plannen zijn incl. een community, onbeperkt aantal studenten, 0% transactiekosten, en met e-mail en live chat support van het Thinkific team. Plannen zijn op basis van jaarlijkse betaling:

 • Gratis: $0 p/m
 • Start: $74 p/m
 • Grow: $149 p/m
 • Expand: $374 p/m
online cursus platform Thinkific prijzen
Prijzen van Thinkific

Als je meer wilt groeien, dan kan je het Thinkific Plus plan nemen, waarbij je o.a. een Customer Success Manager krijgt, Enterprise API toegang en geavanceerde beveiligingsopties.

Het Beste Internationale Online Video Platform voor VOD & Livestreaming video business

Uscreen is complete OTT software waarmee je je eigen branded membership website opzet.

Het bedrijf helpt sinds 2015 al meer dan 25.000 bedrijven, merken en content creators met het creëren en verkopen van video’s, op basis van pay-per-view, huren en abonnementen.

Net als met AudiencePlayer kan je een Netflix look-a-like streamingdienst opzetten, geheel in jouw eigen brandkleuren en stijl. Het belangrijke verschil met AudiencePlayer is dat Uscreen niet gericht is op de Nederlandse doelgroep. Heb jij vooral Nederlandse klanten? Dan raden we AudiencePlayer aan.

Met Uscreen bouw je je eigen loyale community aan fans, op je eigen domein met je eigen verdienmodel. Uscreen heeft vele bekende content creators zoals fitness influencers, Youtubers en Tiktokkers als klanten. Zoals Yoga with Adriene, Cakeflix en Mr. Beast. Het kan dan ook een goed alternatief of aanvulling zijn voor Youtube, vooral als je meer flexibiliteit wilt in branding en verdienmodellen.

Maar ook als je een online coach bent of een webshop runt, en je gebruikt (live) video als marketingstrategie dan is Uscreen een uitstekend platform om video’s op te delen en te verkopen.

Gebruiksvriendelijkheid video platform

Uscreen’s beheeromgeving is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk om in te werken. Je kan eenvoudig video’s per stuk of in bulk uploaden. En hier ook extra content aan toevoegen zoals een PDF of werkboek.

Optimaliseer je video’s met custom video thumbnails, SEO meta data en ondertiteling. En plan je (collectie) video’s in, zodat ze automatisch beschikbaar komen op een bepaalde datum.

Met een intuïtief CMS, video analytics, marketing tools, ingebouwd betaalsysteem en geavanceerde beveiliging biedt Uscreen een compleet systeem voor het creëren van een professioneel video on demand & livestreaming website!

Verdienmodellen

Met Uscreen’s ingebouwd betaalsysteem heb je een compleet platform om direct geld te verdienen met jouw video’s.

Standaard kunnen jouw klanten al met Paypal en creditcard betalen. Je hebt dan ruime keuze uit de populairste OTT verdienmodellen: abonnementen, verhuur, verkoop per stuk of bundel, en gratis proefperiode.

Maar net als veel internationale software hebben ze geen directe koppeling met iDEAL.

Dus als jij wilt dat jouw Nederlandse klanten met iDEAL kunnen betalen, dan kan dat door jouw afrekensysteem (vb. Woocommerce, Shopify, Plug & Pay) te koppelen aan Uscreen met Zapier.

Wat ook handig is, is dat je in het analytics dashboard kan zien welke video’s van wie er het meest bekeken zijn. Dit kan handig zijn voor revenue sharing wanneer je meerdere trainers of creators hebt.

OTT

Uscreen is een premium over-the-top video platform om jouw video content te streamen naar verschillende apparaten en tv apps. Met hun beveiligde OTT video platform host, beheer en stream je jouw video content in topkwaliteit naar jouw kijkers, overal ter wereld.

Met Uscreen’s website builder, themes en tools creëer je je eigen Netflix of Videoland, geheel in jouw branding, inclusief een serie of film catalogus, en (picture in picture) videospeler. Bouw een efficiënter platform en workflow met apps van derden, zoals Zapier, Mailchimp en e-commerce apps. En als je een branded app erbij wilt, dan kan het team van Uscreen deze voor jou opzetten.

Eén van Uscreen’s beste features is hun livestream functie. Dit is inclusief e-mail en in-app notificaties voor als je live gaat, pre register pagina, pre sales pagina, live countdown en een interactieve live chat terwijl je aan het streamen bent. Door de live chat en comments kan je een waardevolle band opbouwen met jouw kijkers en community. Ook kan je de livestream opnemen en vervolgens als on demand video verkopen.

Functionaliteiten van Uscreen

 • Gebruiksvriendelijke CMS
 • Website builder incl. templates
 • HTML5 videospeler
 • Video SEO
 • Customized playlists
 • Koppelingen met software
 • Geavanceerde analytics
 • Standaard betaalmogelijkheden Paypal & credit cards
 • Meerdere verdienmodellen
 • Zapier koppeling
 • Kortingcodes & coupons
 • Marketing en automatisering tools
 • Live streaming incl. community features
 • White label platform
 • Affiliate programma
 • Branded mobiele & tv apps
 • API integratie

Prijzen

Uscreen heeft 3 soorten plannen:

 • Basic: $79 p/m
 • Growth: $159 p/m
 • Plus: Prijs op aanvraag
online video platform uscreen prijzen
Prijzen van Uscreen

Bij het Basic en Growth plan betaal je standaard ook $0,50 per inschrijver per maand. Afhankelijk van het aantal uur video opslag, gebruikers en of je een community en bepaalde integraties wilt, kies je je plan.

Het meest complete plan is het Uscreen Plus plan. Hierbij kan je o.a. ook mobiele & tv apps opzetten, live streamen, heb je een white label platform, en API support.

5. Wistia

Het Beste Online Video Platform voor jouw Video Marketing Strategie

Wistia is premium video hosting en marketing software, ontwikkeld in 2016 door 2 beste vrienden. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een populair en succesvol bedrijf met klanten wereldwijd. En onderscheiden ze zich met hun eigen unieke persoonlijkheid, humor en kleurrijke video’s!

Wistia is geen standaard (OTT) online video platform met een ingebouwd verdienmodel, zoals de OVP’s die we eerder bespraken.

Hun doel is om ondernemers, video marketeers en podcasters te helpen om eenvoudig kwaliteit video’s en podcasts te hosten, te creëren en te delen voor meer zichtbaarheid, leads, en inschrijvers.

Het video platform is dan ook uitstekend geschikt om kwaliteit video’s en podcasts op je eigen website, in e-mail en op social media te delen, met een branded advertentievrije videospeler.

Het grote verschil met het embedden van een Youtube video op je eigen site is namelijk dat bij Youtube de kijker ook advertenties of gerelateerde videos van jouw concurrenten te zien kunnen krijgen. Kijkers raken dan eerder afgeleid. Met Wistia’s professionele videospeler heb je dat niet en kun je een sterker merk en video strategie neerzetten.

Het platform geeft jou dan ook de tools om betere video’s en podcasts te produceren, en leads en inschrijvingen te verzamelen tijdens dat kijkers jouw video bekijken. Met hun uitgebreide analytics bekijk je wat de impact hiervan is op de kijker en hoe je dit kan verbeteren.

Ze delen op hun site een uitgebreide kennisbank, vol met waardevolle how to video’s en blogartikelen. Bekijk de tips voor het opzetten van een goede video marketing funnel en hoe je meer engagement opbouwt met jouw klanten door middel van video’s!

Gebruiksvriendelijkheid video platform

Wistia focust zich echt op videomarketing. En dat zie je ook aan de functionaliteiten die het platform biedt.

Het platform heeft een simpel en gebruiksvriendelijke CMS waarin je jouw video of audio bestanden kunt uploaden, organiseren en optimaliseren met SEO meta data. Daarnaast heeft het een customizable videospeler die je in je eigen brandkleuren en logo kan embedden in je eigen website of e-mails.

Hun replaceable video tool zorgt ervoor dat je met 1 klik je video vervangt, nadat je het al hebt geembed op je website of gedeeld. Echt een lifesaver, als je erachter komt dat er iets in de video niet klopte en je een nieuwe versie wilt uploaden!

Een andere handige feature is dat ze een ingebouwde video editor hebben. Je kan dan direct vanuit het CMS basis videobewerkingen doen, zoals trimmen, knippen of een deel van de video opslaan of delen.

En wat we al zeiden, Wistia wilt video marketing echt makkelijk voor jou maken!

Met Wistia’s Soapbox kan je met een Chrome extensie direct video’s opnemen met je browser. Voeg eventueel transities toe een deel het op social media, in een e-mail of creëer een Wistia Channel op je eigen website.

Verder biedt Wistia een aantal lead generation tools (zoals Turnstile om e-mail adressen te verzamelen, klikbare CTA’s, chapters), integratie met veel andere tools en software, en gedetailleerde video analytics waaronder a/b testing en heatmaps.

Een nieuwe feature is Wistia’s livestreaming, een ingebouwde webinar tool. Ideaal voor elke video marketeer of content creator die live webinars geeft. De tool is incl. registratieformulier, automatisch opslaan van je video, basis video editing, en landingspagina met video replay.

Verdienmodellen

Wistia biedt helaas geen ingebouwd betaalsysteem voor de Nederlandse doelgroep.

Wistia kan wel gekoppeld worden aan de externe paywall Inplayer, zodat klanten jouw video’s en podcasts kunnen afrekenen met iDEAL.

OTT

Wistia biedt geavanceerde hosting, beveiliging & privacy opties om jouw video’s en podcasts eenvoudig wereldwijd te kunnen uploaden, streamen, delen en te embedden in jouw website en e-mails.

Vooral met de feature Wistia Channels creëer je op een eenvoudige manier een professioneel videostreaming platform! Een Wistia Channel is een serie van video’s of audio podcasts die op je eigen branded landingspagina staan, geheel met jouw logo en huisstijl.

online video hosting platform Wistia channel
Voorbeeld van hoe jouw Wistia channel eruit kan zien

Je uploadt op deze pagina een trailer, je serie video’s en/of een inschrijfknop. Bv een 5-delige serie over een specifiek onderwerp. Dit is erg geschikt voor meerdere delen webinars, educatie video’s, productvideo’s en podcast series. Ze hebben zelf ook verschillende podcast en video series die je kan checken (inspiratie!).

Al jouw video’s en podcasts zijn perfect op mobiel te bekijken of te beluisteren.

Verder kan je Wistia koppelen met verschillende e-mail marketing software (o.a. AWeber, GetResponse, MailChimp of Constant Contact), video tools en editing software (Animoto, Powtoon, Promo, Screenflow, Wave.video), en marketing platformen (HubSpot en Marketo) en analytics.

Functionaliteiten van Wistia

 • Overzichtelijke video CMS
 • Geavanceerde beveiliging & privacy opties
 • Customizable videospeler
 • Lead generation tools incl. Turnstile feature
 • Ingebouwde video editor
 • Automatische video SEO
 • Wistia Channels
 • Wistia’s Soapbox (video opnemen in browser)
 • Replaceable Video tool
 • Video distributie tools
 • Geavanceerde video analytics
 • Integratie met marketing tools en CRM’s
 • Video API integratie
 • Livestreaming
 • Mobielvriendelijk

Prijzen

Wistia heeft 4 standaard plannen en een premium plan (speciaal voor enterprises):

 • Gratis account: $0 voor altijd
 • Plus: $19 per maand
 • Pro: $79 per maand
 • Advanced: $319 per maand
 • Premium: prijs op aanvraag
online video hosting platform Wistia prijzen
Prijzen van Wisita

Bij elk plan kan je een gratis proefperiode starten, heeft een aantal video’s of podcast afleveringen dat je kan uploaden, branded videospeler, en is incl. e-mail support. Tegen extra vergoeding kan je binnen dat plan meer mediabestanden uploaden.

Je kiest je plan op basis van het max. aantal video’s of podcastafleveringen, het aantal gebruikers, Wistia channels en de functionaliteiten die je wilt.

Wil je de Soapbox feature erbij? Dan moet je je aanmelden voor een apart plan, deze zit niet bij de Wistia plannen inbegrepen. Soapbox plannen beginnen bij een Gratis plan met basis features, tot een Teams plan waar je $420 per jaar voor betaald.

Het Beste Online Video Platform voor Livestreaming & Enterprises

Vimeo kennen we vooral als gratis online video platform. Naast Youtube is dit één van de populairste online video platformen wereldwijd. Vooral veel filmmakers, content creators en bedrijven hosten en delen hun video’s via het Vimeo platform, vanwege de kwaliteit en premium features die het biedt.

Sinds 2017 zet Vimeo nu ook volop in op het aanbieden van livestreaming en het creëren van je eigen branded OTT video platform.

Vimeo OTT is een premium service waarmee je je eigen white label video abonnementen website of channel opzet. Verdien je geld met het verhuren of verkopen van jouw video’s, op bijvoorbeeld abonnementen basis. Ook hebben ze een uitgebreide livestreaming feature voor het houden van live webinars en virtuele evenementen.

Vimeo OTT is ontzettend populair onder bekende merken en creators. Er zijn al meer dan 6500 channels aangemaakt met Vimeo OTT, meer dan 3000 apps in-house gecreëerd, en jaarlijks heeft het meer dan 3,5 miljoen livestreams mogelijk gemaakt.

Ze bieden 24/7 support voor jou en jouw klanten, zodat jij je kan focussen op het creëren van hoge kwaliteit video content.

Gebruiksvriendelijkheid video platform

In de Vimeo Library upload & beheer je al jouw video content en heb je toegang tot de video marketing tools, analytics en de verdienmodellen.

De website builder heeft uitgebreide opties om branded landingspagina’s te maken, incl. templates, customized HTML 5 videospeler, eigen logo, huisstijl en knoppen. Net als met AudiencePlayer en Uscreen kan je een complete OTT videostreaming dienst aanbieden zoals Netflix of Videoland.

Voeg ondertiteling en SEO meta data toe aan jouw video’s. Bepaal wie jouw video’s mogen bekijken door middel van een wachtwoord beveiliging. Bekijk uitgebreide analytics, zoals real-time verkeer, video engagement, aantal verkopen en conversies. Integreer Google Analytics voor meer data tracking.

Je kan ook eenvoudig livestreaming evenementen opzetten. incl. pre- en post event tools. Dit is alleen beschikbaar in het Enterprise plan.

Verdienmodellen

Vimeo OTT heeft een ingebouwd betaalsysteem, jouw klanten kunnen dus gelijk afrekenen via jouw video platform.

Echter, ze ondersteunen alleen nog maar creditcard voor jouw klant als betaalmiddel. Dus als jij vooral zakelijke klanten (B2B) hebt, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Je kan dan video content verkopen op basis van abonnementen, als betaald live evenement, als online cursus of eenmalige betaling of huur van een video.

Wil jij dat jouw (Nederlandse) klanten ook met iDEAL kunnen afrekenen? Dan is Vimeo misschien niet direct geschikt.

Je kan dan kijken naar een alternatief zoals AudiencePlayer. Daarmee kan je dezelfde dag nog online met je gehele branded OTT Platform en mensen direct laten afrekenen zodat ze toegang hebben tot jouw video content.

OTT

Met Vimeo OTT creëer je eenvoudig een professioneel lidmaatschapsite, waarbij jouw klanten zowel on demand als live video’s kunnen kunnen streamen naar web, mobiele apparaten en een grote keuze aan tv apps (o.a. iOS, Android, Apple TV, Android TV, Xbox console of app).

Je kijkers ervaren een geweldige kijkervaring in een geheel customized video omgeving. Ook is er de optie om jouw eigen branded app te maken, zodat ze jouw video content op mobiel kunnen bekijken en in-app aankopen kunnen doen.

Biedt on demand en live video’s aan om bezoekers om te zetten in klanten. Je kan zelfs tegelijkertijd ook op andere kanalen livestreamen, zoals op Youtube of Facebook Live.

Vimeo heeft een goed support team, en kan jou helpen met het opzetten van het platform, jouw branded app of Vimeo’s API integratie.

Functionaliteiten van Vimeo OTT

 • Gebruiksvriendelijke Video Library
 • Customized HTML5 video player
 • Website builder incl. templates en betaalpagina
 • Verschillende verdienmodellen
 • Ingebouwd betaalsysteem met creditcard betaling
 • Livestreaming functie
 • Video analytics
 • Marketing & promotie tools
 • Mobiele apps
 • Video API integratie
 • 24/7 Support
 • Migratie service

Prijzen

Vimeo OTT biedt 2 prijsplannen aan. De prijzen van deze abonnementen zijn afhankelijk van wat jij verdient, het zogenoemde pay-as-you-go model:

 • Starter:
  $1 per klant per maand (bij abonnement verkoop) of 10% (bij eenmalige verkoop of verhuur van een video)

 • Enterprise: prijs op aanvraag
online video ott platform Vimeo OTT prijzen
Prijzen van Vimeo OTT

Het voordeel van het pay-as-you-go model is dat je geen startkosten hebt. Je betaalt pas als je een inschrijver of klant hebt. Hou er ook nog rekening mee dat je nog eventueel upload en transactie kosten betaald.

Met het Enterprise plan heb je ook de mogelijkheid voor o.a. branded apps, API integratie, adverteren en livestreamen van video’s.

Meer OVP's

In dit artikel zijn we uitgebreid ingegaan op een aantal beste online video platformen van dit moment.

Er bestaan nog zoveel andere online video platformen die we je niet willen onthouden, en waar je ook een kijkje kan nemen:

Ben je vooral op zoek naar een online video platform voor educatieve video’s en lessen?

Dan zijn dit goede LMS systemen om een professioneel e-learning platform op te zetten, zonder dat je er zelf technisch bezig mee hoeft te zijn:

Kiest het Beste Online Video Platform voor jouw Business

De vraag naar Online Video Platformen zal komende tijd alleen maar toenemen, aangezien steeds meer professionals, content creators, ondernemers en bedrijven en video’s als waardevolle (marketing) strategie inzetten.

Als je meer wilt halen uit je video’s, dan kies je voor een professioneel Online Video Platform waar je je video’s kunt uploaden, hosten en delen.

Wat voor jou de beste OVP is, is afhankelijk van jouw doelen:

1. Welk features wil je?

Bepaal eerst wat voor een soort video business je wilt, en naar welke features je op zoek bent. Bijvoorbeeld:

 • Wil je een compleet OTT platform net als Netflix, Videoland of Masterclass?
 • Of ben je meer op zoek naar een e-learning platform voor jouw educatieve video content incl. learning tools?
 • Hoe wil jij geld verdienen met jou video’s? Video verkoop, verhuren, abonnementen, adverteren?
 • Vind je het kunnen livestreamen van video’s en het opbouwen van jouw community belangrijk?

2. Wat is jouw budget?

Bekijk de verschillende prijsplannen en eventueel extra kosten die het platform rekent.

3. Kies een OVP en probeer het uit

De meesten bieden een gratis proefperiode aan, een demo, of een instapbaar prijsplan voor starters. Dit is de beste manier om het systeem te testen qua gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten.

4. Maak een 1e versie

Het beste is als je al video of audio content hebt om te uploaden in het systeem. Je kan dan al vrij eenvoudig en snel een 1 versie opzetten van een landingspagina of betaalpagina. Leidt vervolgens potentiële klanten naar deze pagina. Dit is een goede test om te kijken of mensen voor jouw content willen betalen.

5. Check het support team

Je wilt natuurlijk niets liever dat alles vlekkeloos verloopt. Mocht er toch iets mis gaan of heb je vragen, dan wil je een goed support team hebben. Bekijk bv. of ze 24/7 beschikbaar zijn, een live chat hebben, of support in het Nederlands hebben. Vaak zijn ze erg toegewijd om jou te helpen een succesvol video business op te zetten!

Onze keuze OVP's

Nadine Atmo

Nadine Atmo

Nadine Atmo is co-oprichter van Boterham.nl en content creator. Ze leest graag non fictie boeken (shout out to Brian Tracy), is een healthy habits junkie maar maakt graag uitzondering voor patat en taart, is gefascineerd door luiaards, fangirls Little Mix en is een echte goaldigger. Favo quote: 'The best way to predict your future is to create it' - Peter Drucker
Nadine Atmo

Nadine Atmo

Nadine Atmo is co-oprichter van Boterham.nl en content creator. Ze leest graag non fictie boeken (shout out to Brian Tracy), is een healthy habits junkie maar maakt graag uitzondering voor patat en taart, is gefascineerd door luiaards, fangirls Little Mix en is een echte goaldigger. Favo quote: 'The best way to predict your future is to create it' - Peter Drucker